Piškotki
Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Novice

objavil:
Maja Kralj
Maja Kralj
15.10.2015

6 nasvetov za vlaganje denarja

O osebnih financah se vedno več pogovarjamo. Odgovori na vprašanja varne prihodnosti niso popolnoma samoumevni:

  • Si bomo lahko privoščili dostojno pokojnino?
  • Bodo naši otroci lahko obiskovali ustrezno šolo?
  • Kaj pa, če se nam zgodi kaj nepredvidenega?

To je le nekaj misli, s katerimi se ukvarjamo. Medtem ko samih dogodkov ne moremo vedno načrtovati in vedeti, kako bo čez 10 ali 20 let, pa se lahko ustrezno finančno pripravimo.

Kam in kako vlagati svoja sredstva, da bomo z njimi naredili kar največ? Pripravili smo vam 5 nasvetov, ki bodo vam in vašim bližnjim omogočili svetlejšo prihodnost.

1. Vzajemni skladi

V Sloveniji možnosti plemenitenja lastnih sredstev v veliki meri še ne poznamo. Za vrednostne papirje in vzajemne sklade smo že slišali, a precej razširjeno je prepričanje, da so to priložnosti le za velike vlagatelje, ki imajo finančno znanje v malem prstu.

Na srečo to ne drži. Tudi z nekaj deset evri na mesec je lahko vsak deležen prednosti vlaganja v vzajemne sklade. Potencialni višji donosi in likvidnost so na voljo vsakomur. Preberite, kako delujejo vzajemni skladi.

2. Razmišljajte dolgoročno

Če nimate na razpolago vrtoglavih zneskov, se je dobro zavedati, da se bodo rezultati vaše vztrajnosti pokazali čez nekaj let. Ampak se bo splačalo. Oglejte si primer, kako lahko z varčevanjem v vzajemnih skladih kupite celo stanovanje.

3. Varčujte redno

Zlato pravilo pravi, da je najmanj 10% prihodka dobro spraviti. Naj bo za točno določen namen ali pa za hude čase. Organizirajte svoje finance in realno ugotovite, kolikšen delež lahko vsak mesec daste na stran. Nato se tega držite brez izjeme.

4. Razpršite svoje prihranke

Za investiranje in varčevanje je vedno priporočljivo, da so sredstva razpršena. Če ste del svojega premoženja že naložili v banki, razmislite tudi o drugih možnostih. V primeru naložbe v vzajemne sklade pa skupaj s svetovalcem skrbno izberite sklade, ki ustrezajo vašim pričakovanjem in željam.

5. Spremljajte svoja sredstva

Če finančnih trgov ne razumemo preveč dobro, se najraje z njimi niti ne ukvarjamo. Za to naj skrbi institucija, kateri smo zaupali naš denar. Ta bo svoje delo opravila, a imejte nadzor. Vaš denar mora biti vaš in imeti morate možnost spremljati, kaj se z njim dogaja. Večina institucij vam omogoča spletni dostop, kjer lahko v vsakem trenutku vidite, kaj se z vašo naložbo dogaja.

6. Bodite v kontaktu s svojim svetovalcem

Z odločitvijo za vlaganje vašega denarja ste dobili tudi konktaktno osebo. Svetovalca, ki vam je na voljo za vsa vprašanja, pomisleke in predloge. Njegova naloga je, da vi razumete, kaj se z vašim denarjem dogaja in da z njim zaslužite čim več. Bodite odgovorni do sebe in zahtevajte vrhunsko storitev upravljanja z vašimi sredstvi.

5+1 korakov za uspešno varčevanje

Knjižica

Brezplačno si shranite knjižico, kako uspešno varčevati v vzajemnih skladih.

Prosimo, izpolnite vsa polja.
Prosimo, izpolnite vsa polja.
Prosimo, izpolnite vsa polja.
Prosimo, izpolnite vsa polja.

Knjižica 5+1 korakov kako uspešno varčevati je že na poti k vam