Piškotki
Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Novice

objavil:
Maja Kralj
Maja Kralj
27.08.2015

Kako izbrati prave vzajemne sklade?

Prava izbira vzajemnega sklada je ključna za doseganje zastavljenih ciljev naložbe. Pri odločitvi največjo vlogo igrata vlagateljev odnos do tveganja in ročnost naložbe.

Vzajemni skladi se razlikujejo glede na to, kam vlagajo naložena sredstva. V Sloveniji so najpogostejši naslednji: delniški, obvezniški, mešani in skladi denarnega trga. Oglejmo si si jih podrobneje:

Delniški vzajemni skladi

Delniški sklad je vzajemni sklad, ki večino svojega premoženja investira v lastniške vrednostne papirje oziroma delnice. Njihova vrednost se lahko bistveno spremeni glede na razmere na trgu. Zato so delniški skladi med bolj tveganimi vzajemnimi skladi, a hkrati tudi potencialno bolj donosni.

Obvezniški vzajemni skladi

Na obveznice dogajanje na finančnih trgih v povprečju manj vpliva. Vlaganje v obvezniške sklade je tako bližje vlagateljem, ki se osredotočajo na zmerno rast in niso pripravljeni na večja nihanja vrednosti naložb.

Denarni vzajemni skladi

Vzajemni skladi denarnega trga svoja sredstva investirajo v visoko likvidne in nizko tvegane vrednostne papirje in depozite.Spadajo med najbolj varne, saj omoogočajo enakomerno in zmerno dolgoročno rast.

Mešani vzajemni skladi

Mešani skladi so sestavljeni iz različnega deleža delniških, obvezniških, denarnih in drugih finančnih naložb. Njihovi poglavitni prednosti sta fleksibilnost in nadzor nad tveganjem.

Vlagatelji lahko vsa svoja sredstva naložimo v en sklad, precej pogost pa je načrt vlaganja oziroma varčevanja, kjer so sredstva razpršena med več skladov. Glede na to, s kako visoko stopnjo tveganja smo se pripravljeni soočiti in kakšen razred donosnosti želimo, izberemo sklade za svoj portfelj. A ne priporočamo odločanja le na podlagi preteklih donosov. Za celovito sliko in najboljšo izbiro je najbolj učinkovit pogovor z investicijskim svetovalcem.

Pred sestankom pa lahko tudi sami preverite, kakšna struktura naložbe bi bila najbolj primerna za naše želje. Odgovorite na 5 kratkih vprašanj in si oglejte svoj Naložbeni profil.

Kako delujejo skladi in kakšne so njihove prednosti, smo opredelili tukaj. Njihova donosnost pa je odvisna od dogajanja na finančnih trgih in njihove naložbene politike. Medtem ko na prvi dejavnik ne moremo vplivati, pa lahko z dobro izbiro pravih skladov izberemo tudi pričakovane donose.

Naslednjič bo govora o rentnem varčevanju, saj za vlaganje v sklade ne potrebujemo visokih zneskov. Počasi se daleč pride.

5+1 korakov za uspešno varčevanje

Knjižica

Brezplačno si shranite knjižico, kako uspešno varčevati v vzajemnih skladih.

Prosimo, izpolnite vsa polja.
Prosimo, izpolnite vsa polja.
Prosimo, izpolnite vsa polja.
Prosimo, izpolnite vsa polja.

Knjižica 5+1 korakov kako uspešno varčevati je že na poti k vam