Piškotki
Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Novice

objavil:
Maja Kralj
Maja Kralj
26.05.2016

Kako z majhnimi zneski privarčevati veliko?

V nedeljo zvečer je Matjaž plačal vse položnice za ta mesec. Pred kratkim si je vzel čas in našel ugodnejše ponudnike za elektriko, ogrevanje, plin, televizijo, telefon in dostop do spleta. Njegov trud se je že obrestoval, saj je ta mesec pri stroških privarčeval 40 €. Svojo partnerko Tino bo presenetil z večerjo, gotovo bo vesela.

Tina je bila zelo ponosna na Matjaža. Všeč ji je bila odgovornost, njegovo skoraj otroško navdušenje pa je že od nekdaj nalezljivo. Ob predlogu, da bi si za prihranjeni znesek nekaj skupaj privoščila, je takoj pričela sanjariti o prijetni večerji in se spomnila dveh restavracij, ki bi jih želela obiskati. Kaj pa, če bi razmišljala malo bolj dolgoročno?

O mesečnem varčevanju sta sicer že razmišljala, a ob majhnem sinčku se jima je zdelo, da si tega ne moreta privoščiti. Morda pa je sedaj pravi čas? Pa se s tako majhnimi zneski sploh kaj privarčuje?

Kako z majhnimi zneski dosežete vaš cilj?

Matjaž in Tina sta poklicala prijatelja Janeza, ki se rad pohvali, da v finančni panogi dela že 10 let. Pohvalila sta se z optimizacijo življenjskih stroškov in Janez je kar cvetel, saj je bil prepričan, da so njegovi številni nasveti za finančno varnost končno padli na plodna tla.

Z veseljem se je posvetil njunemu vprašanju in jima razložil na čisto konkretnem primeru:

“Vzemimo primer 50€, ki si ga morda lažje predstavljamo. S tako majhnim zneskom do naslednjih počitnic ne bosta dosegla zavidljive vsote, a če se odločita za varčevanje denimo 20 let, vaju izkupiček lahko preseneti.

Če bi teh 50€ preprosto nalagala “v nogavico”, bi po dvajsetih letih imela 12.000€. Kar poglejta - 50€ x 12 mesecev x 20 let znese točno toliko. Ni slabo, a z vajinimi petdesetimi evri lahko privarčujeta mnogo več.

Če se odločita za varčevanje v vzajemnih skladih, lahko končni znesek več kot podvojita. Kako?

S 50€ v enem letu privarčujeta 600€. Povprečna letna donosnost skladov pa je 7%, kar pomeni, da bosta v dvajsetih letih z majhnimi zneski privarčevala veliko - kar 25.520 €.

Če pa bi želela preračunati še za kakšen drug znesek ali dobo varčevanja, vama ni treba iskati starih matematičnih učbenikov. Preprosto uporabita kalkulator.

“In ne pozabita, prej ko se lotita varčevanja, več bosta prihranila!”, je še enkrat poudaril Janez.

Varčevanje se splača - tudi z majhnimi zneski

Tina in Matjaž sta bila kar malo presenečena nad razliko, ki jo lahko ustvarita z le 50€ na mesec. Takoj, ko sta prišla domov, sta pričela z raziskovanjem vzajemnih skladov in varčevalnih načrtov.

Če pričneta z varčevanjem danes, si bosta čez dvajset let nedvomno zelo hvaležna. Večerje in dobre restavracije pa si bosta kljub varčevanju vseeno občasno privoščila. Ob finančni varnosti bo občutek še boljši.

5+1 korakov za uspešno varčevanje

Knjižica

Brezplačno si shranite knjižico, kako uspešno varčevati v vzajemnih skladih.

Prosimo, izpolnite vsa polja.
Prosimo, izpolnite vsa polja.
Prosimo, izpolnite vsa polja.
Prosimo, izpolnite vsa polja.

Knjižica 5+1 korakov kako uspešno varčevati je že na poti k vam