Piškotki
Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Novice

objavil:
Maja Kralj
Maja Kralj
16.09.2015

Z vzajemnimi skladi do stanovanja

Varčevanje v vzajemnih skladih se največkrat povezuje z dolgoročnimi cilji, kot so višja pokojnina, otrokova izobrazba ali zlata rezerva za morebitne nepričakovane izdatke. Cilji pa so lahko tudi bolj oprijemljivi. S pomočjo varčevanja v skladih lahko svojemu otroku ali vnuku omogočite lastno stanovanje. Z varčevanjem mu lahko zagotovite še boljše bivanje, kot bi to lahko storili s kreditom. Je pa seveda res, da je potrebno o celotnem projektu razmišljati dovolj zgodaj.

Najpogosteje stanovanje kupimo s pomočjo kredita. Nekaj lastnih sredstev je potrebno imeti, večji del pa nam pod bolj ali manj ugodnimi pogoji posodi banka.

Kredit

Oglejmo si konkreten primer. Denimo, da za nakup stanovanja potrebujete 80.000€. Veste, da ste pripravljeni redno mesečno plačevati naslednjih 25 let, seveda pa bi želeli čim manjši obrok in ne preveč preplačati posojenega zneska.

Pregled nekaj spletnih kalkulatorjev slovenskih bank pokaže, da bo vaš mesečni obrok znašal približno 360€, v 25 letih pa lahko plačate od 106.000€ pa tudi do 116.000€. Poleg tega, da boste vrnili sposojenih 80.000€, boste tako banki plačali tudi do 36.000€. Pri izračunu smo upoštevali fleksibilno obrestno mero.

Vzajemni skladi

Do želenih 80 tisočakov pa lahko pridete tudi drugače - z varčevanjem za stanovanje. To pomeni, da boste do želenega stanovanja prišli čez 25 let, a bistveno ugodneje.

Predpostavljajmo, da je donosnost vaših izbranih vzajemnih skladov 7%. Ta je povezana z relativno zmernim tveganjem. Ob predvideni donosnosti tako lahko v petindvajsetih letih dosežete želeno vsoto z mesečnim vložkom le 100€.

Znesek, ki se ga odrečete vsak mesec, je bistveno nižji, saj plemenitite lastna sredstva in vam ni potrebno plačevati obresti. Poleg privarčevanih 80.000€ vam ostane tudi zgornjih 36.000€. Gotovo boste našli način, da jih bolje porabite.

Če pa mesečno v vzajemne sklade vložite prav tistih 360€, ki ste jih bili pripravljeni plačevati za kredit, bi to ob enaki donosnosti in času varčevanja pomenilo 283.488 € sredstev.

Varčevanje se splača

Osnovna prednost kredita je njegova hitrost. Če se danes odločite, da je čas za novo stanovanje (in ste kreditno sposobni), imate lahko v najboljšem primeru odobrene papirje že v nekaj dneh.

Vzajemni skladi pa k varčevanju za stanovanje pristopajo malo drugače. Predvidevajo, da o nepremičnini za vašega otroka razmišljate že precej vnaprej. V zameno za preudarnost pa vam ponujajo doseganje želenega zneska z nižjim mesečnim vložkom in brez plačevanja obresti, ki v tako dolgi dobi predstavljajo visok znesek.

Vas zanima, kako lahko za svoje otroke poskrbite že danes? Oglejte si ponudbo ALTA varčevalnih načrtov.

5+1 korakov za uspešno varčevanje

Knjižica

Brezplačno si shranite knjižico, kako uspešno varčevati v vzajemnih skladih.

Prosimo, izpolnite vsa polja.
Prosimo, izpolnite vsa polja.
Prosimo, izpolnite vsa polja.
Prosimo, izpolnite vsa polja.

Knjižica 5+1 korakov kako uspešno varčevati je že na poti k vam